layout_06layout_08layout_10  
ΚΟΥΒΑ
cub11 Κούβα βρίσκεται στην Καραϊβική θάλασσα ανοιχτά του κόλπου του Μεξικού και περίπου 145 χλμ. νοτιοανατολικά της Φλόριντα. Ανακαλύφθηκε το 1492 από τον Χριστόφορο Κολόμβο.

Κούβα βρίσκεται στην Καραϊβική θάλασσα ανοιχτά του κόλπου του Μεξικού και περίπου 145 χλμ. νοτιοανατολικά της Φλόριντα. Ανακαλύφθηκε το 1492 από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Είχε βέβαια "ανακαλυφθεί' και πολύ νωρίτερα, από τους κατοίκους της, αυτούς που βρήκαν οι Ισπανοί Κονκισταδόρες όταν αποβιβάστηκαν εκεί. Από εκείνους τους γνήσιους Κουβανούς δεν έμεινε ούτε ένας, αφού έπεσαν θύματα της υπερεργασίας που τους επιβλήθηκε στις φυτείες και των μεταδοτικών νοσημάτων στις οποίες ο οργανισμός τους δεν είχε καμία άμυνα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Τοποθεσία
Το βορειοανατολικότερο τμήμα του νησιού, το Cabo de San Antonio, βρίσκεται απέναντι από το άκρο της χερσονήσου Γιουκατάν του Μεξικού, όπου είναι το Κανκούν. Το δυτικότερο άκρο του νησιού, όπου και η αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο, βρίσκεται απέναντι από την Αϊτή, που καταλαμβάνει το 1/3 της Ισπανιόλα, του πρώτου νησιού της ηπείρου που πάτησε ο Κολόμβος.
Κλίμα
Το κλίμα είναι τροπικό. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, το καλοκαίρι (Μάιος-Οκτώβριος) είναι περίοδος βροχοπτώσεων και το χειμώνα (Νοέμβριος-Απρίλιος) περίοδος ξηρασίας. Η περίοδος των τυφώνων είναι από Ιούνιο έως Νοέμβριο και έχουν έξαρση κυρίως τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Oι μηνιαίες μέσες θερμοκρασίες έχουν: Iανουάριος / Φεβρουάριος 18-26ºC, Μάρτιος / Απρίλιος 21-31ºC, Ιούνιος / Ιούλιος 22-34ºC, Αύγουστος / Σεπτέμβριος / Οκτώβριος 22-31ºC και Νοέμβριος / Δεκέμβριος 18-27 ºC.
Διαφορά Ώρας
Η διαφορά ώρας με την Ελλάδα είναι –6 ώρες το χειμώνα (Αθήνα 12:00–Αβάνα 06:00) και –7 ώρες το καλοκαίρι.
Θρησκεία
Το 85% του πληθυσμού είναι Ρωμαιοκαθολικοί, ενώ το υπόλοιπο 15% είναι κυρίως Προτεστάντες και μάρτυρες του Ιεχωβά.
Γλώσσα
Επίσημη γλώσσα του κράτους είναι τα Ισπανικά.
Επίσημες Αργίες
Να και μία χώρα με περισσότερες αργίες από την Ελλάδα! Στις 2 και 28 Ιανουαρίου, 24 Φεβρουαρίου, 8 και 13 Μαρτίου, 4 και 19 Απριλίου, 1 Μαίου, 25,26,27 και 30 Ιουλίου, 28 Σεπτεμβρίου 8,10 και 28 Οκτωβρίου, 27 Νοεμβρίου και τέλος 2,7 και 25 Δεκεμβρίου υπάρχουν εθνικές εορτές, επέτειοι και επίσημες αργίες, οπότε οι τράπεζες, τα μουσεία, οι δημόσιες υπηρεσίες και πολλά καταστήματα παραμένουν κλειστά.
Νόμισμα
Το νόμισμα της χώρας δεν θα το δείτε (είναι το κουβανέζικο πέσο που διαιρείται σε 100 σεντάβος), αφού όλες οι συναλλαγές των επισκεπτών γίνονται σε τουριστικά πέσος που έχουν την ίδια αξία με το δολλάριο ή σε αμερικάνικα δολλάρια και πιστωτικές κάρτες εκτός από Dinners, American Express και Citibank.
Νερό
Ο καφές και το τσάι δεν έχουν πρόβλημα όταν είναι βρασμένα (όχι φραπέ δηλαδή), αλλά το νερό και τα παγάκια στο ποτό σας μπορεί να έχουν πρόβλημα. Και αφού δεν μπορεί κανείς να κουβαλάει μαζί του τα παγάκια για τα ποτά του, ας πίνουμε τουλάχιστον εμφιαλωμένο νερό για να είμαστε ασφαλείς.
Ηλεκτρικό Ρεύμα
Το ρεύμα έχει τάση 110V, επομένως πρέπει να έχουμε μαζί μας μετατροπέα για τις φορητές ηλεκ. συσκευές.
Οι άνθρωποι της Κούβας
Δεν θέλουμε να προσβάλουμε τον φιλικό κουβανικό λαό, αλλά, όπως παντού όπου υπάρχει φτώχεια, υπάρχουν και εδώ οι απελπισμένοι φουκαράδες που θα λιμπιστούν τη μοντέρνα μας φωτογραφική μηχανή ή τα χρήματά μας, αν τα επιδεικνύουμε ασυλλόγιστα. Μπορεί να έχουμε μια ρομαντική αντίληψη για την Κούβα και τη μουσική της, αντίληψη που διαμορφώσαμε από συγκλονιστικές περιγραφές ή ταινίες του παρελθόντος, αλλά το να αναζητήσουμε την κουβανέζικη κουλτούρα σε ύποπτα στέκια, ιδιαίτερα αν δεν μιλάμε Ισπανικά, μπορεί να καταλήξει σε εμπειρίες άσχημες. Την ίδια συμβουλή δίνουμε και για την επαφή με το αντίθετο φύλο: οι Κουβανοί / Κουβανές είναι πανέμορφοι άνθρωποι και εκρηκτικού τεμπεραμέντου, οι ασθένειες όμως παραμονεύουν. Οι αστικές συγκοινωνίες είναι προτιμότερο να αποφεύγονται λόγω συνωστισμού και ανασφάλειας. Παρ’ όλη την αστυνόμευση, ας μην παίρνουμε μαζί μας το διαβατήριό μας (καλύτερα να έχουμε μια φωτοτυπία), πολλά χρήματα και ας μην ανοιγόμαστε πολύ με τους ντόπιους, όσο φιλικοί και να είναι.
Αγορές
Ρούμι, τεκίλα, καλούα, δερμάτινα, ξυλόγλυπτα και, φυσικά, καπνό και πούρα, είναι μερικά από τα πράγματα αναζητούν συνήθως οι επισκέπτες. Ασήμι, οψιδιανός με αρχαία θέματα και είδη λαϊκής τέχνης είναι εκλεκτά σουβενίρ. Μπορούμε επίσης να κάνουμε σύγχρονες αγορές στο Mall Perisur, το Zona Rosa, τo Polanco και άλλα καταστήματα.
Φιλοδωρήματα
Στα καταστήματα και τα ταξί το φιλοδώρημα είναι προαιρετικό αλλά στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια το 10-15% του λογαριασμού είναι σχεδόν υποχρεωτικό.
Εσωτερικές Μετακινήσεις - Οδήγηση
Υπάρχουν 3 ειδών ταξί. Αυτά που διαθέτουν κλιματισμό, τα πειρατικά χωρίς ταξίμετρο με κίτρινη άδεια που πρέπει να συμφωνήσετε την τιμή πριν επιβιβασθείτε, και τέλος τα ραδιοταξί Turistaxi (τηλ. 335539 η Cubanacan τηλ. 336312).
Η οδήγηση είναι σαν τη χώρα μας. Σας προτείνουμε, αν έχετε διεθνές ή Ευρωπαϊκό δίπλωμα, να νοικιάσετε αυτοκίνητο αλλά να οδηγείτε με πολλή προσοχή.
Τηλεφωνική Επκοινωνία
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τηλεφωνικές κάρτες για διεθνείς κλήσεις αλλά μπορείτε να κάνετε και διεθνείς κλήσεις από τα ξενοδοχεία αφού η χρέωση είναι παντού η ίδια. Για τη χώρα μας η κλήση είναι 003010 και στη συνέχεια ο αριθμός κλήσης, η δε χρέωση είναι 7-10 δολάρια το λεπτό. Η κλήση για την Κούβα από Ελλάδα γίνεται με το 0053 προσθέτοντας το 7 για την Αβάνα και το 5 για το Βαραδέρο και τον αριθμό που θέλετε να καλέσετε.
Υγεία - Φαρμακεία
Απαραιτήτως να έχετε μαζί σας τα φάρμακα που παίρνετε συνήθως και επιπλέον ένα κουτί πρώτων βοηθειών που να έχει:
Αυτοκόλλητους επιδέσμους, Ελαστικούς επιδέσμους Αντισηπτική κρέμα, Παυσίπονα, Αλοιφή για τα τσιμπήματα των εντόμων, Ταλκ, Αντικουνουπικά σπιράλ, Εντομοαπωθητικό, Χάπια για διάρροια και στομαχόπονους, αμμωνία και αντισηπτική κρέμα.
Τα φαρμακεία είναι ανοιχτά από τις 08.00 – 20.00, εκτός από τα Pilotos που είναι ανοιχτά όλο το 24ωρο και διαθέτουν όλων των ειδών τα φάρμακα.
Διασκέδαση - Χορός - Φαγητό
Υπάρχουν θέατρα, κινηματογράφοι, μπαρ, κλαμπ, καφετέριες, καμπαρέ, ντίσκο, αλλά και δεκάδες εστιατόρια ( El ALJIBE, ABANICO DE CRISTAL,κ.α) με ποιοτική τοπική και διεθνή κουζίνα.
Φωτογραφίες & λήψη βιντεοκάμερας
Φροντίστε εκ των προτέρων για φιλμ και, ιδιαίτερα, για αρκετή μνήμη στις ψηφιακές μηχανές. Είναι κρίμα να διασχίσουμε τη μισή υδρόγειο και να μην καταφέρουμε να απαθανατίσουμε τα θαυμάσια χρώματα της Κούβας επειδή δεν προνοήσαμε για μνήμη!
Ταξιδιωτικά έγγραφα – Βίζα εισόδου
Για την είσοδό σας στις Μαλδίβες απαιτείται βίζα (για την έκδοσή της αναλαμβάνει το γραφείο μας) και το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει ισχύ 6 μήνες από την είσοδό σας στην χώρα.

Χρήσιμες Διευθύνσεις

Ελληνική Πρεσβεία: Τηλ. 0053 7 332995.